Sunday, September 18, 2011

Pelbagai Ragam...

Ragam...pelbagai ragam...hidup nie kita akan jumpa pelbagai ragam manusia....macam2...sukar nak ditafsirkan...
kita sebagai manusia pun xlari dari pelbagai ragam...macam2 kerenah mansia kita jumpa...ada yang baik..ada yang buruk..
kalu yang baik tu xpa...yg buruk nie bermasalah la sikit...biar macamner pun kita hidup...jangan la menyusahkan orang lain...hidup la secara toleranci...dan berjiwa murni....bila hidup dah menyusahkan orang lain...tu yang parah tu....kacau kehidupan orang lain...memang hidup kita ni bermasyarakat..saling tolong menolong...xsalah tolong menolong...tapi bila senang dilupakan...bila susah baru nak ingat...tu pe kes plak...dah macam kacang lupakan kulit...bagus ke wat orang lain macam tu...cer kalu kena kat batang hidung sendiri..ape yang kita rasa......renung-renungkan la sampai termenung...hahaha

cari la kawan yang sentiasa bersama walaupun didalam keadaan susah dan mahupun senang...

Thursday, August 25, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri...maaf zahir dan batin

bersempena dengan bulan ramadhan yang sudah sampai ke penghujungnya...walaupun sedih akan kehilangan ramadhan, tapi perjuangan tetap diteruskan....so, kat sini nak ucapkan selamat menyambut hari raya..hari lebaran...ampun dan maaf andai pernah kata2 ini menguris perasaan...dalam ape bentuk dan keadaan....wish u all heppy smbut raya k....

Monday, August 1, 2011

Ramadhan datang lagi...ahlan wasahlan ya Ramadhan

ramadhan bulan yang penuh keberkatan....

Sunday, July 31, 2011

Pesanan mereka jangan dilupakan!!!


Assalamualaikum...tetiba malam nie banyak plak idea2 gila yang nak tuliskan...tetiba aku teringat pasal pesanan mak dan ayah aku....dah lama dah aku nak tulis...tapi banyak plak halangan dia....hehehe....nak taw ape pesanan mak n ayah aku...sama la macam mak ayah orang lain pesan....tapi kena ingat pesanan mereka jangan kita  abaikan....sangat2 berguna tu...

Dulu aku ingat lagi waktu aku nak PMR...waktu famous citer "Meteor Garden"..ala citer kumpulan F4 taiwan tu...memang aku gila waktu tu...mak cakap: baca buku...nti citer tu ulang balik..tv tu xg mana pun....aku: x...citer nie xulang dah....nti xbleh tangok dah....(see..see...melawan kan)...akhirnya result kuar...sedih je...azam tingkatan 4 nak usaha sungguh2....peh..hampeh kelapa....hangat2 taik ayam je la...

Pastu SPM plak...citer "Meteor Garden 2"...benda yang sama terjadi dikala PMR dulu....budak degil...biarkan dia...akhirnya result kuar....orang lain dapat g mana hala....aku???tu la baru nak menyesal...dah xguna...bukan nak salahkan tv tu...aku yang salah...tapi tv gak la yg salah...asal waktu aku nak exam g tayang citer2 best...hahaha

Selangkah demi selangkah aku menapak untuk mendapatkan segulung ijazah,bertangga2 aku tuju...dari sijil...pastu diploma...sekarang ijazah....aku xnak ada orang yang ikut jejak langkah aku....budak degil nie selagi dia xrasa..selagi tu dia xinsaf...sekarang insaf ke??hahaha...ada la sikit...

Berbalik dari pesan orang tua2 nie...ada betulnya...deorang bleh taw dari kita..tapi kita nie darah muda...biasalah...kalau mak cakap sikit nak marah..nak melawan...xpernah nak dengar pun...dah jadi baru taw rasa macamner kan....deorang nie banyak taw dari kita...deorang tu da makan garam banyak dari kita...tu yang kena darah tinggi tu...hehehe...jangan marah yerk...gurau je...

Aku teringat member aku ada citer pasal mak dia xbagi kawan dengan seorang laki nie....tapi demi cinta yang menggunung dan lautan api yang sanggup direnangi tu..dia abaikan kata2 mak dia...n then...lelaki tu main2 kan dia je....xdatang pun waktu bertunang....sape tak geram...ada ke patut laki tu wat macam tu....semua ni aku ambik citer dari pengalaman orang...sebab aku pun xde kisah2 cinta nie nak share dengan korang....semua yang mak ayah kita larang sebenarnya bersebab....taw xkorang yang mak n ayah boleh baca isi hati anak dia...mak ayah mana yang xnak tengok anak dia senang dan bahagia??ada ke??kalu ada tu..mak ayah tu mungkin dulu kurang kasih sayang dari parent dia...tu yang jadi macam tu....so...dengar nasihat deorang...deorang lebih taw baik dan buruk...kita nie baru setahun jagung hidup dah nak pertikai, banyak songeh, siap melawan plak tu....mak ayah kalau taw anak dia nak wat hal...nak conteng arang kat muka deorang dari kecik lagi deorang da tanam anak deorang tu hidup2, picit hidung mati mati....bila besar xwat malu muka deorang....TAPI..biasa la kita nie darah muda...xkan nak dengarnye semua cakap mak n ayah...siap melawan ajak bergaduh macam kawan plak....aishhh ada ke patut...ada yang lari dari rumah sebab mak ayah tegur...eleh xrock la dari rumah....aceh2..aku pun pernah nak wat gak dulu...tapi ayah dah warning awal2 lagi...kalau kena tangkap ayah xmo g jamin...so niat pun terbantut...ahaha....xyah ler wat keje gila tu xmendatangkan faedah pun....huhu

dari kecik dia jaga sampai la ke besar,besar sungguh pengorbanan deorang....

MAK dan AYAH...sepatutnya kita dengan deorang macam kawan2...maksud aku whatever we do...we share together....baru la xkurang kasih sayang....selalu yang wat perangai nie orang yang kurang kasih sayang....deorang xpikir hal mak n ayah deorang...xreti nak jaga perasaan n maruah mak ayah deorang....semua tu sangat la penting...menjaga silaturahim....kena ingat satu benda nie...."hidup kita ni macam roda....selalu berputar"...ape yang kita wat sekarang contohnya korang maki ke mak ayah korang, korang cari pasal ke...tengking ke....korang jangan terkejut kalau anak korang pun nanti macam tu....sebab kemana jatuhnya kuah kalau xke pinggan...hehehe...tapi sure nie betul2 terjadi....ibu bapa nak didik kita jadi seorang insan yang mulia....ada ke ibu bapa yang nak kita jadi perompak ke penjahat ke??ada ke?? comform la xda kan....
so...selagi deorang masih bernafas dimuka bumi nie...segala nasihat, teguran...atau ape2 jua ucapan mereka yang baik...jadikan la pedoman tok kita meneruskan hidup nie....kata2 mereka itu satu doa yang senantiasa dimakbulkan oleh Allah....bila nanti deorang dah xda...baru nak menyesal...waktu tu da xda guna....macam mak aku pernah pesan...keluar air mata berdarah pun nak wat pa...da xbleh nak jadi yang asal....ha?pedihkan..tapi tu kenyataan yang perlu kita taw...

Kalau dulu aku cukup xsuka kena babel dengan mak aku....anak mana yang suka kena babelkan....itu dulu...sekarang xlagi...sekarang aku menjadi pendengar yang setia bila aku ada kat rumah...mendengar setiap ucapan dari mak aku..aku rasa happy,sebab dia senantiasa ada dikala aku memerlukan dia...senantiasa memberi nasihat, menunjukkan arah bila aku buntu...menyokong segala tindak tanduk aku..aku rasa aku cukup bertuah masih mempunyai mak dan ayah...
taw xkorang...mak kita tu bukan babel benda yang bukan2....dia bagi nasihat....cuma myb cara dia xberapa betul sikit....tapi...cuba korang balik rumah...cuba dengar mak kita bercakap....taw xkenapa mak kita kuat membabel..sebab dia penat wat keje rumah....sambil dia babel..dia marahkan kita...tu bukan marah...NASIHAT...kena taw tu....nti kita pun akan jadi macam tu bila kita ada anak...kan hidup nie macam roda....hehehe
jadi ape pun dalam hidup nie hormati yang tua....hargai mereka selagi mereka masih benyawa...yang itu lebih utama...jangan lupa kita pun akan tua suatu hari nanti...kita pun akan menasihati perkara yang sama....

mari kita berkasih sayang......

Hasil dari titik peluh tulang empat kerat.....

Assalamualikum....per citer...lama xtulis blog ni...xda info baru...cuma nak citer pasal cuti semester baru-baru nie...aku first time keje kat kedai runcit kat station bas kroh....selama 18 hari aku bekerja kat situ...mcm2 pengalaman yg aku dapat...1hari mcm2 hal yg jadi...tapi semua tu pengalaman....tapi mmg best la...aku bukan saje kejar duit tp cari pengalaman disebalik pekerjaan tu....aku mencari duit hasil dari titik peluh tulang empat kerat yang aku ada.....


Orang kata kalau kita ikhlas,jujur dan amanah semua orang suka...tu yang aku serapkan waktu aku berniaga....pelanggan kadang2 mintak kurang itu dan ini...aku sebagai bos dan pekerja...xkan xboleh nak bertolak ansur kut..setakat dua tiga kupang xkan nak berkira kan....macam2 la..

Aku ingat lagi pada hari kedua aku keje...aku terjual surat khabar metro,sepatutnya harga paper metro tu RM1.50 je...tp aku p bedal smpai RM2.00...aku start keje ari ahad...memang la paper hari tu RM2.00...tp ari kedua aku keje ari isnin...paper sepatut kena jual RM1.50...sampai sekarang aku bersalah dengan budak pompuan tu...aku betul2 mengharap dia datang kat kedai tok mintak RM0.50 dia tu...patut la dia pandang aku pelik...rupanya aku xpulang baki dia...aku plak xpernah beli n baru 1'st time jual paper....aisshhh...memmang rasa bersalah la...

ada yang kena kacau dengan mat2 terap...tu biasa la kan,suka sangat deorang kacau pompuan..kalau xkacau xsenang duduk kot...orang laki ni kalau ramai2 dia berani...tapi kalau dia sorang..muka macam tertelan belacan...wat xtaw dah ler...ada ke patut tanya aku dah kawin ke x....aku jawab je dah..semedang xda sorang pun nak kat aku...huhu..hari2 yang dilalui sangat seronok...

keje kat situ xla boring sangat sebab member sekolah aku ada keje kat area tu jugak...wanie nama dia...selalu tolong aku kira akaun n lepak ngan aku...xla boring...pagi2 rutin kteorang akan sarapan nasi kerabu dlu....pehhh memang mengiurkan la nasi kerabu tu...boleh dikatakan tiap2 ari kteorang beli makanan tu...hahaa..tepat je pukul 5.00 or 5.30 kteorang akan tutup akaun dan cabut balik..tapi kalau ada bos terpaksa la sampai kul 6.30....hehehe...biasa la depan bos semua kena baikkk....kena kuat belakon semua tu...jangan tiru macam aku...hehehe

baru aku taw sekarang..kalau wat papepun hidup kita kena bertolak ansur,jujur,amanah....selalu senyum,ramah dan mesra dengan orang ...yang penting ikhlas...layan orang kena elok2,kena ada cara nak tarik pelangan....betul orang kat "customer is right"...  kalau kita sombong..senyum pun xnak...semua pelanggan lari....xda sorang pun yg datang..pastu deorang bleh plak bagitaw kawan2 n jiran2 deorang jgn datang kedai tu...sape yg susah...orang yg buka kedai la yg susah...xda orang nak datang beli....so,nilai2 yang murni kena la sentia diterapkan....tengok kedai cina...buruk je...tapi laku sampai ke cucu  cicit..apasal...pernah pikir ape deorang terapkan...cer korang survey tengok...

dapat je 1'st gaji aku orang yang pertama aku tunjuk kat mak ayah aku la..bukan setakat tunjuk je...bagi sekali la...dua-dua dapat duit hasil titik peluh aku...memang hasil titik peluh pun...coz pagi2 lagi aku da berpeluh2 urus kedai per taknye....ambik paper,buka kedai...hantar paper...kira duit...beli barang,susun barang...mcm2 la aku buat...bos aku cuma datang pagi2..tanya ok x...pastu deorang g jejalan sampai ke kl la sampai ke thailand la....aishhh dasyat btoi bos aku....duit yang lebih aku guna tok masuk "U"...huhu...
aku dengar bos aku nak suruh jaga plak bila aku blik cuti semester bulan 11....tah la...kalu aku larat aku g la...rezeki jangan ditolak...bukan senang nak dapat keje....sehari RM20..keje xteruk manapun....dari kul 7.45 samapai kul 6.30...ok la tu kan...sape nak bagi banyak2 macam tu...tu pun bersyukur banyak la...memang rezeki la tu....

senyum xperlu kata apa-apa...

Wednesday, May 4, 2011

Pada saat Tuhan menciptakan insan yang bergelar IBU...

Ketika itu, Tuhan telah bekerja enam hari lamanya. Kini giliran Ia menciptakan para ibu. Seorang malaikat menghampiri Tuhan seraya berkata lembut, “Tuhan, banyak sekali waktu yang Tuhan habiskan untuk menciptakan ibu ini?” dan Tuhan menjawab pelan, “Tidakkah kau lihat perincian yang harus dikerjakan?”


1. Ibu ini harus ‘waterproof’ (tahan air/cuci) tapi bukan dari plastik.
2. Harus terdiri dari 180 bahagian yang lentur, lemas dan tidak cepat capai.
3. Ia harus bisa hidup dari sedikit teh kental dan makanan seadanya.
4. Memiliki telinga yang lebar untuk menampung keluhan anak-anak dan suaminya.
5. Memiliki ciuman yang dapat menyembuhkan hati yang sedih.
6. Lidah yang manis untuk membaiki hati yang patah, dan
7. Enam pasang tangan!! Malaikat itu menggeleng-gelengkan kepalanya, “enam pasang tangan? ...ck, ck, ck” “Tentu saja! bukan tangan yang merepotkan Saya, melainkan tangan yang melayani sana-sini, mengatur segalanya menjadi lebih baik..”., balas Tuhan
8. Juga tiga pasang mata yang harus dimiliki seorang ibu. “Bagaimana modelnya?”, malaikat semakin heran. Tuhan mengangguk-angguk, “Sepasang mata yang dapat menembus pintu yang tertutup rapat dan bertanya, ‘apa yang sedang kau lakukan di dalam situ?’, padahal sepasang mata itu sudah mengetahui jawabannya”. “Sepasang mata kedua sebaiknya diletakkan di belakang kepalanya, sehingga ia bisa melihat ke belakang tanpa menoleh. ertinya, ia dapat melihat apa yang sebenarnya tak boleh ia lihat dan sepasang mata ketiga untuk menatap lembut seorang anak yang mengakui kekeliruannya. mata itu harus bisa bicara!, mata itu harus berkata, ‘saya mengerti dan saya sayang padamu’, meskipun tidak diucapkan sepatah kata pun. “Tuhan”, kata malaikat itu lagi, “istirahatlah!”. “Saya tidak dapat, Saya sudah hampir selesai”.
9. Ia harus bisa menyembuhkan diri sendiri kalau ia sakit.
10. Ia harus tetap memberi makan 5 orang dengan wang yang menipis di akhir bulan.
11. Ia juga harus menyuruh anak umur 9 tahun mandi pada saat anak itu tidak ingin mandi...
Akhirnya malaikat membalik-balikkan contoh ibu dengan perlahan. “Terlalu lunak”, katanya memberi komentar. “Tapi kuat!”, kata Tuhan bersemangat. “Tak akan bisa engkau bayangkan betapa banyak yang bisa ia tanggung, pikul dan derita”. “Apakah ia dapat berfikir?”, tanya malaikat lagi. “Ia bukan saja dapat berfikir, tapi ia juga dapat memberi gagasan, idea dan berkompromi”, kata Sang Pencipta. Akhirnya malaikat menyentuh sesuatu yang basah di pipi, “Eh ada kebocoran di sini”. “Itu bukan kebocoran”, kata Tuhan. “Itu adalah air mata,... air mata kebahagiaan, air mata kesedihan, air mata kekecewaan, air mata kesakitan, air mata kesepian, air mata kebanggaan, air mata, dan air mata” “Tuhan memang ahlinya”, malaikat berkata pelan.

Tuesday, May 3, 2011

Ni la aku....kenali anak kedua!!

ANAK MANJA IBU sebab apa2pun mesti dia akan diutamakan oleh ibu. apa sikit ibu!!..ye ke??kadang2 anak ayah....manja dengan ayah...
ANAK DEGIL Anak kedua dikatakan lebih degil, keras kepala dan tidak mendengar kata. semua dia ajer yg betul..dlm ramai2 adik beradik dia ajer yg KETEGANG .. kemahuan dia ...kuat.. kalau buat sesuatu sungguh2… kalau tak nak tu, tak nak lah jawabnya, boleh dipujuk tapi selalunya tak berapa jalan..   TAK PANDAI PUJUK memang anak no 2 ni dia tak pujuk makwe / pakwe dia..   BERCINTA Tak digoyahkan anak no 2 juga …. dia kalau bercinta, sangat setia…sanggup berkorban (iyo la tu...huhu) …   HITAM / PUTIH Apa yg dikatakan semua dipegang ( kononnya ) kalau hitam2 hitamlah kalau putih …. putihlah ….degil tak boleh toleransi   
HATI No 2 ni juga nampak ajer keras…tp hati dia lembut juga (sensitive kononnya)….SATU lagi peel dia…dia tak boleh ditegur….kalau kita tegur dia mesti tarik muka   
BERDIKARI very independent..mmg betul..tp kalau terlebih indepent pun payah…..TP mudah bergaul..campak lah kat manapun sekejap dah dapat kawan..very take care of her brother and all stuff belonging family.( sebab terlalu ambil berat pun menyampah…semua adik2 kena control kena report kat diorang ) ..   ARAHAN anak no 2 ni juga dia payah nk terima arahan….dia lebih suka buat hal sendiri pendek kata..tak boleh kerja ngan org…ramai anak no 2 ni keje sendiri   PEMAAF & caring tak dinafikan no 2 ni pun pemaaf & caring…TAPI awas jgn bg diorg marah….kalau depa marah faham sajer lah    PAKAIAN Nak ajer up to date,ye ke??ermmm...tapi…semua mesti nak kemas....

Sunday, May 1, 2011

Nervous-nya nak exam!!!-exam fever!!


salam..hahhh...itu la yang bersarang dikepala aku sekarang nie...."EXAM FEVER"
sebenarnya da 1bulan da aku demam nie.....takut xleh nak buat,takut keliru dengan soalan.....dan macam2 lagi perasan yang ada....mcm la selama nie xpernah jawab exam kan...tapi...memandangkan aku dah sampai ketahap yang tinggi...aku terpaksa bekerja keras...tapi aku nie malas...banyak masa aku buang macam tu je...silap tang mana pun aku xtaw la....nak kata ikut kawan x jugak...mungkin silap diri sendiri....hohoo


tetambah lagi aku selalu nervous bila dok dalam dewan periksa...sebab ramai orang kot...huhu...takut...tengok orang semua kusyuk jawab soalan (sempat lagi aku tengok orang kan,bukan nak jawab exam)....and aku paling takut otak aku hang bila nak jawab periksa...aku pernah hang waktu wat diploma dulu..mmg xleh nak jawab ape....gelabah xtentu pasal....sooo,this time masa tok pulun....
masih kah ada masa tok aku pulun....mesti ada punya kan....dimana ada jalan...di situ ada highway-adnan sempit...

so,aku ada terbaca blog2 orang tok hilang kan nervous dan seangkatan dengan nya bila tiba musim exam....dan aku dah start wat perkara tu...nti aku share dengan korang k....aku kena cari bloq deorang balik...hahaha...cuaikan aku nie....ni la masalah ketara aku....
yang aku ingat:
  1. jangan study last minute..
  2. wat nota kecik...so, senang nak bawa kemana-mana (bukan toyol taw)ahhaha
  3. n akan diupdate lagi....

so,jom study sementara masih ada waktu nie...jangan malas....masa xdatang menunggu kita...kita la yang sepatutnya menunggu waktu tu....akhir kata....semoga kita memperolehi apa yang telah kita usahakan....semoga berjaya...all da best to ur exam!!!..







 

Saturday, April 30, 2011

sahabat selamanya....


tajuk tok minggu nie...SAHABAT SELAMANYA....oh sahabat....
mesti korang ramai kawan kan??ke xda orang nak kawan dengan korang??hahaha...tipu la kalau korang xda kawan kan...ingat lagi pepatah melayu "kawan ketawa senang dicari, kawan menangis sorang diri"....
ape beza kawan dengan sahabat....SAHABAT- sanggup bersusah payah untuk kita, yang senantiasa bersama kita walaupun susah..mahupun senang...TAPI...KAWAN-bila datang sesuka hati...pergi bila perlu....ohhh...dimanakah kita....dan mana yang korang cari sebenarnya....


orang kata kawan selalu makan kawan??nape kawan tak makan nasi ke makan mee goreng ke..kan sedap...ada makan kawan....bukannya sedap pun....heheh...sambung balik citer...yuppp...memang selalu kawan makan kawan....tikam kawan dari belakang...ohhh pedihnya kena tikam nie....tapi sahabat xda pula orang nak cakap sahabat makan sahabat.....tah la...aku pun kureng nak paham bab-bab nie....



pernah xkorang dengki dengan kawan korang??tipu la kalu korang xpernah dengki dengan kawan korangkan...kalu xbanyak sikit mesti adakan???aku pun macam korang...mesti jeles punya...tambah2 lagi dia pandai....hehehe...so,terasa la nak pandai macam dia....kan positif jeles aku nie...hahaha....sebenarnya setiap insan dicipta dengan kelebihan dan kekurangan...semua manusia xsama...kalu sama xda la orang jahat...semua baik je....kelebihan dan kekurangan tu la yang wat kita semua serasi bersama....eh tah pape ayat aku....sat sama....sat xsama.... ikut suka la....hahaha......sahabat yang sejati sentiasa memberi nasihat yang baik kepada sahabatnya agar sahabatnya tidak tersalah langkah.....tapi kawan, dia bagi nasihat jugak...tapi bila da xda orang nak layan...cukup sekali je la...pastu xda dah dia nak bagi nasihat pepanjang da....pepandai la kawan dia tu pikiaq baik buruk....life dia kan...kang kata sebok plak....huhu

ok2...sambung lagi soalan...haa..ni soalan cepu gangsa....sahabat,kawan dan kekasih, mana lebih penting??mesti korang pilih kekasih korang kan..kann...sebab ape??...semua citer bleh share dengan beliau kan....erm...semua ke yang patut dishare dgn beliau....kalu korang gaduh dengan kawan korang pun..korang citer kat pakwe korang ke???and then..kalu korang gaduh dengan pakwe korang??korang citer kat kawan korang gak ke???kalu betul...korang memang xpatut....kecian mereka yang berada disekeliling anda...senantiasa mendengar masalah anda...korang ingat...kawan dengan pakwe korang tu xda masalah ke....memang la boleh luahkan...tapi berpada2 la....jangan sampai deorang naik muak dengar citer dari korang.....kawan-kawan la,sahabat-sahabat la...dan kekasih-kekasih la...jangan samakan deorang..jaga hati deorang yang berda disekeliling kita....ni x,bila ada kekasih..lupa kawan,...time susah dengan kawan...time senang dengan kekasih...cube kalu korang kat tempat deorang plak..ape rasa???pikiaq tengok.....

pernah dengar dari mulut deorang yang berbunyi begini:
KAWAN- dia nie asyik citer pasal balak dia je....ingat dia sorang ada pakwe....mcm orang lain xda plak...boring la dengar....xkan semua pasal balak dia nak citer kat aku kot....isk....datang nak blaja ke nak bercinta....bosan la..asyik2 dengar nama pakwe dia je.....mcm da xda nama orang lain je....tulun...tension aku...nak blaja pun xbleh......isk2...ada xkawan korang ckap kat korang mcm 2??cer tnya deorag...hehehe...

PAKWE-boring la...awek aku asyik citer masalah dia je.. macam aku xda masalah plak...tapi sebab sayang aku dengar je la,sabo je la banyak2.....hahhh...kalu ni pakwe korang...aku sarankan baik cari lain je...huhu

pernah xkalu korang share citer korang...deorang akan cakap mcmnie....cube korang tnya kat kawan dengan pakwe korang....korang akan dapat jawapanya...tapi korang pun mesti pernah rasakan...so,korang pun mesti da tahu.....hehehe

so,sesama la kita hormat menghormati manusia-manusia yang berada disekeliling kita....apabila kita hormat orang...orang pun akan hormat kat kita, dan hargai la orang-orang yang berada disekeliling kita sementara mereka masih bernyawa kerana mereka sangat beharga.....rasa citer ni xsama dengan tema kan....whatever la...janji tajuk dia lebih kurang dengan citer.....kan...kan...kan...

















Thursday, April 28, 2011

kasih sayang sampai kemati!!! "saya sayang ayah saya"


"Assalamualaikum wbt. Ya Allah, pelihara keselamatan pembaca message ini, berikanlah pertunjuk kejalan yang diredhai, lapangkan hati n fikiran, permudahkan segala kerja dan menjawab peperiksaan, muliakanlah dan sayangi anakanda ku ini,dan bahagiakan keluarganya,sihatkan tubuh badannya, berkati rezekinya, kuatkan imannya, berilah kenikmatan ibadah padanya, jauhkan dari fitnah, pesan bonda jangan dilupa, perbanyakkan doa kepada Allah mohon pertunjuk dalam menjawab peperiksaan dengan jayanya"- ayah, 27 April 2011, 22:29

 Sambil menaip blog ni air mata aku berderai lagi...semalam aku dapat message nie...bersempena befday ayahku yg tercinta...dia mengantar message nie...bila aku baca je...air mata aku mengalir...oohh...saya sayang ayah saya...tak terungkap oleh kata-kata...


tetiba aku teringat kat 1 perkara...ari tu...sebelum aku menaiki bus pulang ke bangi..(waktu tu aku belajar kat bangi kira2 tahun lepas la)...aku bersalaman dengan mak n peluk erat mak aku...pastu dengan ayah, aku cuma salam tangannya je..tetiba..terkeluar ayat dari mulut ayah aku...mak peluk...ayah taknak peluk kew?...aku ??malu mungkin..nk peluk didepan orang ramai yg menaiki bus masa tu.....tapi pabila dipikirkan kembali...xsalah pun peluk ayah aku...wat pa nak malu....dia ayah aku...ish2...berdosanya aku nie...

dan pabila tiba waktu raya...biasa la..waktu tok bersalam-salaman,aku salam ayah n peluk dia...aku tengok muka ayah aku yang tersenyum...lepas tu semua adik2 apabila bersalam dengan ayah aku, ayah akan peluk mereka.....orang lain mungkin xperasan...tetapi tidak aku...

ayah yang aku sayangi....ketahuilah anakmu ini terlalu sayangkan mu...
tak terungkap dengan kata-kata....xterbalas semua jasa mereka yang membesarkan aku selama ini....
kasih sayang yang aku terima selama ini penuh berharga....

masih segar lagi diingatan aku...waktu aku g umah kawan aku yang jauh di pendalam...aku g cuma bagi taw kat mak je...ayah balik keje je tnya mana aku..mak citer kat ayah aku g air ganda dekat dengan gerik,Perak...naik motor waktu tu....ayah soh mak siap cepat...g ikut aku...katanya tempat tu bahaya...tetambah plak...aku perempuan...takut moto rosak dalam hutan...katanya...
perjalanan dari kroh ke air ganda mengambil masa dalam 2jam...dalam kawasan tu xda line plak tu....pastu mcmner tah...tergerak hati nak balik awal...sampai je pekan gerik...aku tengok ayah aku dok kat belakang....ayah soh aku balik umah....aku pun balik dengan selamat...
keesokkan harinya mak citer la kat aku...bila ayah aku dapat taw yag aku g sana...ayah xsenang duduk...nak sembahyang pun xbleh....lepas tu terus dia pecut...laju plak tu...betapa risaunya ayah kat aku.....aku sayang ayah...


 last sekali aku titipkan warkah tok ayah tersayang...
terima kasih yang tak terhingga aku ucapkan tok ayah sebab membanting tulang mencari rezeki...
memang banyak yang nak diceritakan....tapi rasanya biarlah semua tu jadi kenangan tok diri ini...
terima kasih...jasamu tak terbalas sampai ke mati....semoga dirimu dirahmati dan berbahagia hendaknya.....
aku bersyukur menjadi anakmu.....semoga Allah selalu memeliharamu dan senantiasa berada di dalam rahmat-Nya, amin..


  video

Sunday, April 10, 2011

semakin sebokkk??


what up...lama xmenaip blog nie...kosong je kan...tah la...xtaw why aku rajin plak nak menaip citer2 nie...ne je la kesempatan yang aku ada....esok test sedang berpusu2 menanti...sibukk sgt ke?kira sibuk jugak la tu kan...nak wat mcmner...life student nie xsama dgn org  biasa...memerlukan commitment dan ketekunan yg tinggi....tekun ke aku nak blaja nie...mcm hampeh je rasa....study xpun...malas lg ada....kuar merayau2...asyik makan n tido...tu student punya life la...tu aku...korang aku xtaw la....huhu

esok test b.i..lusa test automotive....erm pompuan ambik bidang auto ni...memang membanggakan sedangkan aku xtaw papepun...hahaha...tp wat2 taw la...jgn memalukan dri sendri....huhu...tulat...test mathematics... de killers subject...mmg kill la kalu blaja mathe nie...pastu test eng.mechanic...sir aku ckp kalu nak jg engineer kena pandai mechanic...tu basic nak jd engineer....so dgn keterpaksaan aku pun blaja...nak jg engineer kan...ke nak jd engen nyok pun aku xtaw la.....letih hidup sbgai student...kena bkerja keras...tp buah nya sgt manis...insyaAllah...

tu je la yg rajin aku pos tok malam nie...smbil  layan radio muzik.fm...layan memalam dgn lagu jiwa2...layanzzzz.....

Sunday, February 20, 2011

cINTA Allah YaNG aBAdi....!!!


Ketika aku meminta kekuatan,
Allah memberiku kesukaran,
Kerana melaluinya aku akan menjadi kuat..
 
Ketika aku meminta kebijaksanaan,
Allah memberi masalah untuk aku selesaikan,
Kerana melaluinya aku mendapat pengalaman....

Ketika aku meminta kemewahan,
Allah memberiku akal untuk bekerja,
Kerana melalui berfikir aku mula melihat cara....

Ketika aku meminta ketabahan,
Allah memberiku rintangan untuk aku hadapi,
Kerana melaluinya aku akan teruji.....


Ketika aku meminta cinta,
Allah memberiku insan-insan yang menderita, yang perlu aku bantu,
Kerana melaluinya perasaan cinta akan bermula....

Ketika aku meminta bantuan,
Allah memberi aku peluang,
Kerana melaluinya aku mula mencuba...

Betapa bermaknanya hidup ini..
Kerana Allah tidak pernah memberi apa yang aku pinta,
tapi aku menerima segalanya yang
Aku perlu untuk meneruskan kehidupan ini......



Friday, February 18, 2011

Doa-doa untuk menuju KEJAYAAN, InsyaAllah....



Memandangkan aku akan memulakan minggu-minggu exam ni...bkn final exam taw...cuma test je pun...tp kita  kena la sedia dari awalkan..mcm aku ni last minute la baru nak study...pastu mula nak gelabah ayam....usaha tangga kejayaan...selepas berusaha kita berdoa dan bertawakal kepada Allah....



Doa Memulakan Ulangkaji

اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ فَهْمَ النَّبِيِّيْنَ وَحِفْظَ الْمُرْسَلِيْنَ وَالْمَلاَئِكَةِ الْمُقَرَّبِيْنَ. اَللَّهُمَّ اجْعَلْ لِسَانِيْ عَامِرًا بِذِكْرِكَ وَقَلْبِيْ مَلِيْئًا بِخَشْيَتِكَ، إِنَّكَ عَلَى مَا تَشَاءُ قَدِيْرٌ.
Maksudnya: “Ya Allah! Aku memohon daripadaMu kefahaman para nabi, ingatan para rasul dan malaikat terhampir. Ya Allah! Jadikanlah lidahku basah dengan zikir kepadaMu, hatiku dipenuhi dengan takut kepadaMu. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala apa yang Engkau kehendaki.” -

Doa Selepas Mengulangkaji

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَوْدِعُكَ مَا قَرَأْتُ وَمَا فَهِمْتُ وَمَا حَفِظْتُ فَرُدَّهُ إِلَيَّ عِنْدَ حَاجَتِيْ إِلَيْهِ، إِنَّكَ عَلىَ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ

Maksudnya: “Ya Allah! Sesungguhnya aku menitip apa yang aku baca, faham dan hafal kepadaMu. Maka kembalikanlah ia kepadaku ketika aku memerlukannya. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala sesuatu.”

Doa Pada Hari Peperiksaan: Berdoalah dengan doa-doa berikut pada hari peperiksaan, iaitu sebelum dan semasa peperiksaan berlangsung, mudah-mudahan mendapat hikmah daripada Allah Taala :

1. Ketika Memasuki Dewan Peperiksaan:

وَقُلْ رَبِّ أَدْخِلْنِي مُدْخَلَ صِدْقٍ وَأَخْرِجْنِي مُخْرَجَ صِدْقٍ وَاجْعَلْ لِي مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَانًا نَصِيرًا

Maksudnya: “Dan katakanlah: “Wahai Tuhanku! Masukkanlah daku dengan kemasukan yang benar lagi mulia, serta keluarkanlah daku daripadanya dengan cara keluar yang benar lagi mulia; dan berikanlah kepadaku daripada sisiMu hujah keterangan serta kekuasaan yang menolongku.”

2. Ketika Menerima Kertas Soalan

:قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي. وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي. وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي. يَفْقَهُوا قَوْلِي.
Maksudnya: “Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku dadaku. Dan mudahkanlah bagiku tugasku. Dan lepaskanlah simpulan daripada lidahku, supaya mereka faham perkataanku.”




3. Ketika Sukar Menjawab

ياَ حَيُّ يَا قَيُّوْمُ، بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيْثُ.
Maksudnya: “Wahai Tuhan yang maha hidup lagi maha berdiri dengan sendirinya. Dengan rahmatMu aku bermohon pertolongan.”

4. Atau:

اَللَّهُمَّ لاَ سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَأَنْتَ تَجْعَلُ الْحَزَنَ الصَّعْبَ إِنْ شِئْتَ سَهْلاً
.
Maksudnya: “Ya Allah! Tidak ada kesenangan melainkan pada perkara yang engkau jadikan kesenangan padanya. Dan engkau menjadikan kedukacitaan dan kesukaran sebagai mudah dan senang jika Engkau kehendaki.”


5. Jika Anda Terlupa Jawapan

:اَللَّهُمَّ يَا جَامِعَ النَّاسِ لِيَوْمٍ لاَ رَيْبَ فِيْهِ اجْمَعْ عَلىَ ضَالَّتِيْ مَعْلُوْمَاتِيْ.
Maksudnya: “Ya Allah! Tuhan yang menghimpunkan manusia pada hari yang tiada keraguan padanya. Himpunkan barangan dan maklumat yang hilang daripadaku

Mudah-mudahan Allah akan memakbulkan doa yang lahir dari hati yang ikhlas dan suci murni. Sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah dan yang buruk itu datang dari hambanya.



Sunday, February 13, 2011

wanita ibarat epal...



wanita ibarat epal...epal yg x berkualiti amat mudah diperolehi krn ia berguguran ditanah tapi epal yg x mmpu dibeli berada dipuncak..susah dipetik, susah untk digapai...kekadang epal 2 rsau, kenapa diriku belum dipetik????? Lantas ia merendahkan martabatnya dan menggugurkan diri menyembah tanah... sedangkan ia sebenar telah Allah jadikan begitu tinggi martabatnya sehingga x ada sesiapa yg berani memetiknya... hanya pemuda yg benar2 hebat sahaja yg mmpu... mungkin bukan di dunia tp di akhirat... biarlah jodoh bukan di dunia asalkan cinta ilahi mengiringi...



"Ya Allah, mengapa
wanita begitu mudah menangis?"
Allah berfirman:
















"Ketika Aku menciptakan
seorang wanita, ia diharuskan untuk
menjadi seorang yang istimewa. Aku
membuat bahunya cukup kuat untuk
menopang dunia; namun, harus cukup
lembut untuk memberikan kenyamanan "

"Aku memberikannya
kekuatan dari dalam untuk mampu
melahirkan anak dan menerima penolakan
yang seringkali datang dari anak-anaknya "

"Aku memberinya
kekerasan untuk membuatnya tetap tegar
ketika orang-orang lain menyerah, dan
mengasuh keluarganya dengan penderitaan
dan kelelahan tanpa mengeluh "

"Aku memberinya kepekaan
untuk mencintai anak-anaknya dalam
setiap keadaan, bahkan ketika anaknya
bersikap sangat menyakiti hatinya "

"Aku memberinya kekuatan
untuk mendukung suaminya dalam
kegagalannya dan melengkapi dengan
tulang rusuk suaminya untuk melindungi
hatinya "

"Aku memberinya
kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa
seorang suami yang baik takkan pernah
menyakiti isterinya, tetapi kadang
menguji kekuatannya dan ketetapan
hatinya untuk berada disisi suaminya
tanpa ragu"

"Dan akhirnya, Aku
memberinya air mata untuk dititiskan dan
ini adalah khusus miliknya untuk
digunakan bilapun ia perlukan."

"Kau tahu; kecantikan
seorang wanita bukanlah dari pakaian
yang dikenakannya, susuk yang ia
tampilkan, atau bagaimana ia menyisir
rambutnya."

"Kecantikan seorang
wanita harus dilihat dari matanya,
kerana itulah pintu hatinya.. Tempat
dimana cinta itu ada."

kepada kaum lelaki, sedar
dan ingat akan kecantikan wanita mereka
yang azali.. bukan pada kecantikan
luaran semata-mata. Selamilah hati
wanita mu.. dan ingat lah...
Setiap Wanita itu Cantik.

JOM KITA BACA TENTANG 'HUKUM SAMBUTAN 'VALENTINE' DALAM ISLAM ADALAH HARAM!!!' PENTING KEPADA SAUDARA ISLAM SEDUNIA :)





  • Boleh jadi tanggal 14 Pebruari setiap tahunnya merupakan hari yang ditunggu-tunggu oleh banyak remaja, baik di negeri ini maupun di berbagai belahan bumi. Sebab hari itu banyak dipercaya orang sebagai hari untuk mengungkapkan rasa kasih sayang. Itulah hari valentine, sebuah hari di mana orang-orang di barat sana menjadikannya sebagai fokus untuk mengungkapkan rasa kasih sayang.
  • Dan seiring dengan masuknya beragama gaya hidup barat ke dunia Islam, perayaan hari valentine pun ikut mendapatkan sambutan hangat, terutama dari kalangan remaja ABG. Bertukar bingkisan valentine, semarak warna pink, ucapan rasa kasih sayang, ungkapan cinta dengan berbagai ekspresinya, menyemarakkan suasan valentine setiap tahunnya, bahkan di kalangan remaja muslim sekali pun.


Perayaan Valentine’s Say adalah Bagian dari Syiar Agama Nasrani
  • Valentine’s Day menurut literatur ilmiyah yang kita dapat menunjukkan bahwa perayaan itu bagian dari simbol agama Nasrani.
  • Bahkan kalau mau dirunut ke belakang, sejarahnya berasal ari upacara ritual agama Romawi kuno. Adalah Paus Gelasius I pada tahun 496 yang memasukkan upacara ritual Romawi kuno ke dalam agama Nasrani, sehingga sejak itu secara resmi agama Nasrani memiliki hari raya baru yang bernama Valentine’s Day.
  • The Encyclopedia Britania, vol. 12, sub judul: Chistianity, menuliskan penjelasan sebagai berikut: “Agar lebih mendekatkan lagi kepada ajaran Kristen, pada 496 M Paus Gelasius I menjadikan upacara Romawi Kuno ini menjadi hari perayaan gereja dengan nama Saint Valentine’s Day untuk menghormati St. Valentine yang kebetulan mati pada 14 Februari (The World Encylopedia 1998).
  • Keterangan seperti ini bukan keterangan yang mengada-ada, sebab rujukannya bersumber dari kalangan barat sendiri. Dan keterangan ini menjelaskan kepada kita, bahwa perayaan hari valentine itu berasal dari ritual agama Nasrani secara resmi. Dan sumber utamanya berasal dari ritual Romawi kuno. Sementara di dalam tatanan aqidah Islam, seorang muslim diharamkan ikut merayakan hari besar pemeluk agama lain, baik agama Nasrani ataupun agama paganis (penyembah berhala) dari Romawi kuno.
Katakanlah: “Hai orang-orang kafir. Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah. Dan kamu bukan penyembah Tuhan yang Aku sembah. Dan 
Aku tidak pernah menjadi penyembah apa yang kamu sembah. Dan kamu tidak pernah (pula) menjadi penyembah Tuhan yang Aku sembah. Untukmu agamamu, dan untukkulah, agamaku.” (QS. Al-Kafirun: 1-6)
  • Kalau dibanding dengan perayaan natal, sebenarnya nyaris tidak ada bedanya. Natal dan Valentine sama-sama sebuah ritual agama milik umat Kristiani. Sehingga seharusnya pihak MUI pun mengharamkan perayaan Valentine ini sebagaimana haramnya pelaksanaan Natal bersama. Fatwa Majelis Ulama Indonesia tentang haramnya umat Islam ikut menghadiri perayaan Natal masih jelas dan tetap berlaku hingga kini. Maka seharusnya juga ada fatwa yang mengharamkan perayaan valentine khusus buat umat Islam.
  • Mengingat bahwa masalah ini bukan semata-mata budaya, melainkan terkait dengan masalah aqidah, di mana umat Islam diharamkan merayakan ritual agama dan hari besar agama lain.

Valentine Berasal dari Budaya Syirik.
  • Ken Swiger dalam artikelnya “Should Biblical Christians Observe It?” mengatakan, “Kata “Valentine” berasal dari bahasa Latin yang berarti, “Yang Maha Perkasa, Yang Maha Kuat dan Maha Kuasa”. Kata ini ditunjukan kepada Nimroe dan Lupercus, tuhan orang Romawi”.
  • Disadari atau tidak ketika kita meminta orang menjadi “to be my Valentine”, berarti sama dengan kita meminta orang menjadi “Sang Maha Kuasa”. Jelas perbuatan ini merupakan kesyirikan yang besar, menyamakan makhluk dengan Sang Khalik, menghidupkan budaya pemujaan kepada berhala. Icon si “Cupid (bayi bersayap dengan panah)” itu adalah putra Nimrod “the hunter” dewa matahari.
  • Disebut tuhan cinta, karena ia rupawan sehingga diburu wanita bahkan ia pun berzina dengan ibunya sendiri. Islam mengharamkan segala hal yang berbau syirik, seperti kepercayaan adanya dewa dan dewi. Dewa cinta yang sering disebut-sebut sebagai dewa Amor, adalah cerminan aqidah syirik yang di dalam Islam harus ditinggalkan jauh-jauh. Padahal atribut dan aksesoris hari valentine sulit dilepaskan dari urusan dewa cinta ini.
  • Walhasil, semangat Valentine ini tidak lain adalah semangat yang bertabur dengan simbol-simbol syirik yang hanya akan membawa pelakunya masuk neraka, naudzu billahi min zalik.

hari velantines day

  soalan?

    assalamulaikum saya banyak mendapat kemuskilan tentang di mana tiba nya hari 14 febuary ni terlalu banyak yg mengatakan dia nya ada baik dan ada buruk nya maksud saya tentang hari ni lah yg lebih maklum (hari memperingati kekasih)saya nak jawapan yg akan saya siar kan melalui email kepada kawan2 saya ..harap maklum sekian terima kasih assalamulaikum ,  


Jawapan:
  •    Mengikut beberapa sumber, Valentine adalah nama bagi seorang paderi Kristian yang giat menyebarkan agama tersebut di Rom ketika pemerintahan Raja Rom yang bernama Claudius II. Pada masa pemerintahannya, Claudius II telah memenjarakan orang-orang Kristian kerana mengamalkan agama yang bertentangan dengan agamanya. Oleh kerana Valentine seorang penyebar agama Kristian, beliau juga telah ditangkap dan diseksa di dalam penjara.

  • Walaupun berada dalam penjara, Valentine tetap berusaha mengajar dan menyebarkan agama tersebut di kalangan banduan-banduan penjara di samping membantu tawanan-tawanan penjara melepaskan diri dari penjara. Kegiatan ini telah diketahui oleh Raja Rom dan beliau diseksa dan akhirnya dihukum bunuh pada 14 Februari.

  • Orang-orang Kristian menganggap bahawa Valentine merupakan seorang yang mulia kerana sanggup berkorban dan mati demi kasih sayangnya terhadap agama Kristian dan penganut-penganutnya. Beliau disamakan dengan Jesus yang kononnya mati kerana menebus dosa yang dilakukan oleh kaumnya.

  • Valentine bagi penganut agama Kristian adalah lambang kasih sayang sejati di antara seorang hamba dengan tuhannya dan dengan sesama manusia. Dikatakan juga bahawa ketika di dalam penjara, beliau telah jatuh cinta dengan anak salah seorang pegawai penjara dan di akhir hayatnya sebelum dibunuh, beliau sempat menulis sepucuk surat cinta kepada gadis tersebut yang bertandatangan ‘From your Valentine’ (Daripada Valentinemu).

  • Maka orang-orang Kristian mengambil sempena 14 Februari itu untuk meraikan hari kasih sayang demi memperingati hari kematian paderi mereka Valentine.

  • Berdasarkan penerangan di atas, adalah jelas bahawa tidak ada istilah Hari Kekasih atau Valentine’s Day dalam Islam. Hakikatnya, adalah tidak boleh orang-orang Islam menyertainya kerana hari tersebut adalah hari perayaan bagi orang-orang Kristian.

  • Memang Islam sangat menggalakkan umatnya supaya berkasih sayang di antara satu sama lain akan tetapi untuk meluahkan kasih sayang di antara seorang lelaki dan perempuan perlu melalui saluran yang dibenarkan oleh syarak bukan yang menggalakkan kepada perkara-perkara yang mendorong atau merangsang kepada yang dilarang dan maksiat.

  • Realitinya, Islam adalah agama yang praktikal, bukan mengongkong. Islam agama yang mengatur kehidupan dengan lebih sempurna. Islam tidak pernah menyekat hubungan kasih sayang di antara umatnya.
  •  Dalam Islam ada tiga kategori kasih; pertama, kasih Pencipta (Allah Subhanahu wataala) kepada hamba-Nya; kedua, kasih hamba kepada Pencipta dan ketiga, kasih makhluk sesama makhluk.

  • Banyak ayat-ayat Al-Quran dan hadis Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam menyatakan mengenai hikmat dan besarnya faedah berkasih sayang.

  • Allah Subhanahu wataala menjelaskan tentang keagungan nikmat-Nya kepada ma-khluk-Nya melalui nikmat kasih sayang; yang tafsirnya:

"Dan (Dialah) yang menyatupadukan di antara hati mereka (yang beriman itu). Kalaulah engkau belanjakan segala (harta benda) yang ada di muka bumi, nescaya engkau tidak dapat juga menyatupadukan di antara hati mereka, akan tetapi Allah telah menyatupadukan di antara (hati) mereka." (Surah Al-Anfaal: 63).

Dan tafsirnya lagi:

"Lalu Allah menyatukan di antara hati (sehingga kamu bersatu padu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara." (Surah Ali Imran: 103).

  • Dengan penjelasan ayat di atas bahawa Allah Subhanahu wataala sangat mencela dan mengingatkan dengan keras tentang perpecahan sesama makhluk. Allah Subhanahu Wataala juga memerintahkan umat Islam supaya sentiasa berpegang teguh dengan agama Allah dan dilarang berpecah belah dan bermusuhan.

  • Kasih sesama makhluk pada sifatnya adalah tidak kekal, ia bergantung kepada keadaan, tetapi kasih hamba kepada pencipta-nya dengan iman dan takwa, manakala kasih Pencipta kepada hamba berkekalan. Hal in jelas sebagaimana firman Allah subhanahu wataala yang tafsirnya

"Katakanlah (Wahai Muhammad): "jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah aku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengetahui." (Surah Ali Imran: 31).

  • Oleh itu sebaik-baiknya hendaklah setiap orang Islam khasnya golongan remaja tidak terikut-ikut dengan budaya ‘Hari Kekasih’ yang dicipta oleh orang-orang Kristian, sebaliknya hendaklah menumpukan masa dan waktu kepada Allah Subhanahu Wataala dengan melakukan apa jua pekara yang mendatangkan manfaat yang matlamat akhirnya menghidupkan cinta kepada Allah Subhanahu Wataala.

Semangat valentine adalah Semangat Berzina
  • Perayaan Valentine’s Day di masa sekarang ini mengalami pergeseran sikap dan semangat. Kalau di masa Romawi, sangat terkait erat dengan dunia para dewa dan mitologi sesat, kemudian di masa Kristen dijadikan bagian dari simbol perayaan hari agama, maka di masa sekarang ini identik dengan pergaulan bebas muda-mudi. Mulai dari yang paling sederhana seperti pesta, kencan, bertukar hadiah hingga penghalalan praktek zina secara legal. Semua dengan mengatasnamakan semangat cinta kasih.
  • Dalam semangat hari Valentine itu, ada semacam kepercayaan bahwa melakukan maksiat dan larangan-larangan agama seperti berpacaran, bergandeng tangan, berpelukan, berciuman, petting bahkan hubungan seksual di luar nikah di kalangan sesama remaja itu menjadi boleh. Alasannya, semua itu adalah ungkapan rasa kasih sayang, bukan nafsu libido biasa.
  • Bahkan tidak sedikit para orang tua yang merelakan dan memaklumi putera-puteri mereka saling melampiaskan nafsu biologis dengan teman lawan jenis mereka, hanya semata-mata karena beranggapan bahwa hari Valentine itu adalah hari khusus untuk mengungkapkan kasih sayang.
  • Padahal kasih sayang yang dimaksud adalah zina yang diharamkan. Orang barat memang tidak bisa membedakan antara cinta dan zina. Ungkapan make love yang artinya bercinta, seharusnya sedekar cinta yang terkait dengan perasan dan hati, tetapi setiap kita tahu bahwa makna make love atau bercinta adalah melakukan hubungan kelamin alias zina. Istilah dalam bahasa Indonesia pun mengalami distorsi parah.
  • Misalnya, istilah penjaja cinta. Bukankah penjaja cinta tidak lain adalah kata lain dari pelacur atau menjaja kenikmatan seks?
  • Di dalam syair lagu romantis barat yang juga melanda begitu banyak lagu pop di negeri ini, ungkapan make love ini bertaburan di sana sini. Buat orang barat, berzina memang salah satu bentuk pengungkapan rasa kasih sayang. Bahkan berzina di sana merupakan hak asasi yang dilindungi undang-undang.
  • Bahkan para orang tua pun tidak punya hak untuk menghalangi anak-anak mereka dari berzina dengan teman-temannya. Di barat, zina dilakukan oleh siapa saja, tidak selalu Allah SWT berfirman tentang zina, bahwa perbuatan itu bukan hanya dilarang, bahkan sekedar mendekatinya pun diharamkan.
Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk. (QS Al-Isra’: 32)

Wassalamu ‘alaikum warahmatullahi wabarakatuh 





Tuesday, February 1, 2011

: WANITA IBARAT RAMA RAMA :.



         Lihatlah rama-rama, ia cantik. Apabila pandangan kita dihiasi rama-rama, kita menjadi suka dan ceria. Hampir semua orang akan tersenyum melihat rama-rama. Ia mengindahkan alam dan menyempurnakan sekuntum bunga. Seindah mana pun bunga tanpa rama-rama mahu hinggap di situ, tentu ada sesuatu yang tidak kena.
        Cubalah tangkap dan pegang rama-rama itu dengan sayapnya. Lihat apa yang melekat di jari anda warna dan corak rama-rama itu telah berpindah ke jari-jari anda. Kemudian lepaskan kembali, ia terbang tapi lebih terbuai oleh angin. Siapa pun yang akan menangkapnya kembali tidak tertarik padanya lagi. Harganya telah tiada untuk dikagumi, disimpan mahukan diawetkan.
Rama-rama ibarat wanita. Ia indah untuk dipegang tetapi nilainya cepat turun setiap kali ada tangan- tangan yang tidak wajar hinggap pada tubuhnya. Memang fizikalnya tiada apa-apa yang kurang, tapi harga diri dan maruah telah mula tercemar.

       Begitulah wanita. Ia bagaikan rama-rama yang terbang membawa corak-corak indah, apabila corak-corak itu telah pudar ia tidak dipedulikan lagi. Harga rama-rama terletak pada warna dan coraknya; harga wanita terletak pada apakah tubuhnya masih tulen tatkala dia didampingi oleh suaminya.

         Rama-rama terpaksa berjuang untuk memulakan hidupnya. Dia terpaksa membebaskan diri daripada kepompong. Bukan mudah untuk keluar daripada kepompong yang mengikat itu. Sedangkan sepanjang berada di dalam kepompong tiada siapa pedulikannya, malah tatkala bergelar ulat ia lebih dibenci.

        Sulitnya untuk akhirnya bergelar rama-rama. Terpaksa melalui kitaran dan evolusi bentuk. Daripada sesuatu yang menjijikan akhirnya bertukar menjadi sesuatu yang amat menyenangkan. Rama-rama adalah contoh terbaik wanita untuk sedar betapa bernilainya kehidupan mereka. Sewaktu anda dipuja, usah terlalu mabuk sebaliknya kenang-kenang kehidupan serba susah sebelum itu. Sewaktu anda digoda, dihambat dan dirayu usah terlalu mudah menyerah sebab ingatlah mereka yang bersusah payah memastikan anda dapat bangkit sebagai manusia sempurna hari ini. Anda tidak muncul sendiri, sebaliknya anda adalah lambang pengorbanan ibu bapa.

       Usah jadi rama-rama yang di dalam bingkai gambar indah dipandang tetapi diri sendiri menanggung beban. Hiduplah dengan bebas dan terjemahkan kebebasan itu kepada nilai-nilai murni yang perlu dipertahankan. Hak anda ialah memelihara kehormatan. Selama mana anda memelihara kehormatan dan maruah diri anda berada pada terbaik, sebaik sahaja anda tidak peduli kepada siapa maruah itu hendak diberikan, anda sudah kehilangan masa depan.
Kalaulah rama-rama tahu dia cantik dan sentiasa memukau penglihatan manusia, dia tentu tidak mudah-mudah terbang ke sana sini. Sebab setiap kali ia mengibarkan sayapnya, ia sentiasa terdedah pada bahaya. Namun rama-rama tidak pernah tahu dia itu indah dan sentiasa menjadi sasaran manusia. Jika anda tidak pernah tahu kewanitaan anda itu adalah sasaran terpenting sang penceroboh, anda ibarat rama-rama yang tidak sedar diintai bahaya.
Mahalkan harga diri anda. Semakin sukar anda dimiliki semakin mahal nilai anda di sisi lelaki. Lelaki perosak hanya inginkan kuasa memiliki tetapi tidak mahu setia apalagi memelihara dan melindungi anda.

        Usah terperangkap ke dalam tangan yang hanya akan meleraikan warna-warna anda. Setelah warna- warna itu hilang anda dibiarkan. Jadilah wanita angun yang punya nilai dan maruah diri, anda akan lebih dihormati.

        Nilai anda bukan terletak pada berapa ramai lelaki yang ingin memiliki anda tetapi berapa ramai yang benar-benar sanggup menyintai anda. Cinta itu terjemahan pada kasih sayang dan belaian sayang penuh ikhlas. Selama mana anda belum menemuinya anggaplah diri anda masih berhak terbang bebas bagaikan sang rama-rama. Jadilah rama-rama yang mengindahkan alam, jadilah wanita yang membanggakan semua orang.

Sunday, January 30, 2011

Seharusnya beginilah cinta.......

Apakah sahabat pernah mencintai dan dicintai?. Cinta …… begitulah siapa yang tak pernah merasakannya. Sebuah anugerah terindah yang di berikan Allah pada manusia sebagai bekal fitrah. Eksistensi cinta dalam kehidupan kita membawa implikasi yang cukup besar. Bagaimana tidak banyak dari kita yang mengalami perubahan kerana cinta.
Kata pujangga cinta letaknya di hati. Meskipun tersembunyi, namun getarannya menonjol sekali. Ia mampu mempengaruhi akal fikiran sekaligus mengendalikan sebarang tindakan. Sungguh, Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu beralih emas, keruh menjadi jernih, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat, dan kemarahan menjadi rahmat. Cintalah yang mampu melunakkan besi, menghancurkan batu karang, membangkitkan yang mati dan meniupkan kehidupan padanya serta membuat budak menjadi pemimpin. Inilah dasyatnya cinta (Jalaluddin Rumi).

Namun hati-hati juga dengan cinta, kerana cinta juga dapat membuat orang sihat menjadi sakit, orang gemuk menjadi kurus, orang normal menjadi gila, orang kaya menjadi miskin, raja menjadi budak, jika cintanya itu disambut oleh para pecinta palsu.sungguh luar biasa bukan kemampuan dari energy cinta boleh mengendalikan hidup kita.


Menurut Abdullah bin thahir Dzal Riyaasatain cinta adalah jika perhiasaan diri yang terceraiberai telah tercemari dengan berbagai macam kesulitan lalu dari dalamnya muncul sahaya yang memerangi relung-relung tubuh,sehingga dengan pancarannya karakter hidup bergerak, lalu dari situ tergambar susuk yang hadir dalam diri dengan segala kekhawatirannya, maka itulah cinta.

Sedangkan menurut Hammaad Al riwaayah cinta itu pikiran, batangnya dzikir, rantingnya bangun malam, daunnya sakit dan buahnya angan-angan. Berbeda juga menurut muadz bin sah, cinta itu binatang paling sulit ditunggangi, minuman yang paling memabukkan, amat bahaya jika dilempar, paling indah dri semua kesenangan, paling melaparkan perut dan paling diinginkan.

Cinta itu awalnya kegundahan dan akhirnya kesempitan karena keagungannya, makanya amat dalam untuk dibayangkan. Hakikatnya tidak akan pernah dikethui, kecuali dengan kerja keras. Ia tidak diingkari oleh agama dan tidak pula dikhawatirkan dalam syariah, karena allah yang telah mengatur hati. Itulah sebagian makna cinta, jika sahabat uraikan maka takkan habis kata untuk menguraikan makna cinta itu sendiri. Namun sangat disayangkan jika potensi yang dimiliki oleh cinta disalah artikan. Dengan sangat indah islam mengatur bagaimana seharusnya kita mengelola perasaan cinta, sehingga menghasilkan cinta yang murni bukan yang palsu,membawa keindahan bukan rasa sakit, membawa ketenangan bukan keresahan,membawa kedamaian bukan permusuhan. Cinta ini diarahkan dari Allah, sehingga cinta kepadaNya jauh melebihi cinta pada sesama Makhluk.sedangkan cinta kepada sesama makhluk ciptaanNya dicurahan semata-mata kerana Allah semata.


Sebagaimana dalam firman allah surat albaqarah ayat 165.”dan diantara manusia ada orang yang yang menyembah tandingan tandingan selain allah: mereka mencintainya sebagaimana mereka mencintai Allah. Adapun orang-orang yang beriman sangat besar cintanya kepada Allah.”

Nah jika sahabat telusuri seberapa besarkah nilai cinta kita untuk allah. Apakah dalam peringkat pertama bertahta dalam hati kita, atau jadi yang kedua atau yang ketika. Kerana takkan pernah sedikit dapati cinta yang menyakitkan kala hati berlabuh padaNya, takkan pernah didapati kekeceewaan kala hati bersandar padanNya. Dan cintanya jelas cinta yang hakiki, cinta yang sejati dan abadi. Namun Allah yang Maha Mencintai hambaNya tidak egois mendominasi cinta hambanya Dia berikan kita cinta kepada anak, istri, suami, orang tua, kaum muslimin. Tapi cinta itu tentu porsinya tidak melebihi cinta kita pada Allah, karena Allah mengatakan, “Katakanlah! ‘Jika bapak-bapakmu, anak-anakmu, saudara-saudaramu, istri-istrimu, kaum keluargamu, harta-benda yang kamu usahakan, perdagangan yang kamu khawatiri akan merugi dan rumah tangga yang kamu senangi (manakala itu semua) lebih kamu cintai dari pada Allah dan Rasul-Nya dan berjiha di jalan-Nya, maka tunggulah keputusan-Nya. Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada kaum yang fasik.”(At taubah ayat 24) dan nilai yang paling rendah adalah pada harta , kekuasaan dan lain-lainnya.



Sebagaimana nabi saw brsabda,"cintailah manusia sewajarnya saja karena boleh jadi kau akan membencinya kelak,&bencilah seseorang sewajarnya saja karena boleh jadi kau akan mencintainya suatu hari nanti." Nah indah bukan bagaimana islam mengelola cinta dalam pembangunan cinta yang indah. Nah sudahkan kita mengatur tahap cinta kita. Jangan-jangan kita tempat cinta allah pada urutan kedua tau bahkan terakhir.Na’zubillah. Padahal sudah jelaslah kebahagiaan hakiki yang akan diperoleh.sehingga tidak ada yang salah dengan yang namanya cinta tergantung usaha kita menempatkan,membagi dan mengatur waktu yang tepat untuk cinta , karena seharusnya beginilah cinta.

Doa cintanya Rasulullah SAW

Ya allah …..

Aku bermohon kepadaMu dan Kepada orang-ornag yang mencintaiMu, an aku mohonkan kepadaMu segala perbuatan yang akan membawaku untuk mencintaiMu melebihi kecintaanku kepada diriku dan keluargaku

Ya allah….

Jadikanlah cintaku kepadaMu lebih aku takuti dari segala sesuatu tutuplah segala kebutuhan keperluan duniaku dengan keinginan akan kerinduan hatiku untuk berjumpa denganMu. Jika Engkau menghibur mata-mata para pecinta dunia karena dunia mereka , maka hiburlah aku dengan selalu beribadah kepadaMu